Tyndakset Gøgeurt, Orchis mascula

Tyndakset Gøgeurt er vor tidligst blomstrende orkide. Selv midt om vinteren kan man se dens grønne roset af lancetformede blade stå i skovbunden. Blomsten er dog længe undervejs, og først fra sidst i april til sidst i maj blomstrer planten.

Tyndakset Gøgeurt
Tyndakset Gøgeurt, Græskobbel. Foto: Søren Faaborg Nielsen

Plantens latinske navn, Orchis mascula, hentyder til de to underjordiske stængelknoldes lighed med de mandlige testikler. Det danske navn skyldes, at blomsterne sidder i et åbent aks med relativt få blomster i forhold til de øvrige gøgeurter.

Bladene, som sidder i en roset ved grunden, er ofte, men bestemt ikke altid, plettede på oversiden.

Blomsterne er purpurrøde eller rosa, men helt hvide forekommer også. De har en mere eller mindre opadrettet spore, som sammen med sepalernes manglende grønne nerver er med til at adskille Tyndakset Gøgeurt fra Salepgøgeurt (Anacamptis morio).

Blomsterne indeholder ingen nektar, så planten narrer bierne til at bestøve den.

Tyndakset Gøgeurt er almindelig på Bornholm og forekommer hist og her på Øerne, i Østjylland og det sydøstlige Sønderjylland. I resten af landet er den sjælden. Den ynder at vokse i lyse skove og krat samt på overdrev. Den sidstnævnte landskabstype har dog i mange år været i stærk tilbagegang.

Se mere om orkideer her.